Kluski z makiem na wigilijnym stole

Kluski z makiem to tradycyjne danie, które nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Kluski przygotowane z mąki, ziemniaków i jajek podawane z sosem z maku, cukru i mleka, stanowią wyjątkowe danie, które przypomina o tradycji i rodzinnych świętach. Proste w przygotowaniu, a zarazem pełne smaku, doskonale komponują się z innymi potrawami wigilijnymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie klusków:
  2. Właściwie można przygotować kluski samemu, używając przepisu na makaron (można znaleźć link pod filmem).
  3. Jeśli chcesz skorzystać z gotowego makaronu, ugotuj 150 g makaronu według instrukcji na opakowaniu, aby był al dente.
  4. Przygotowanie masy makowej:
  5. Jeśli nie masz czasu na mielenie maku, użyj 250 g maku mielonego.
  6. W garnku zagotuj 300 g mleka z 150 g miodu i 100 g masła.
  7. Następnie dodaj 250 g maku i gotuj aż masa zgęstnieje.
  8. orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki).
  9. Ugotowanie klusek/makaronu:
  10. Ugotuj makaron domowej roboty lub gotowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  11. Dodaj do gotującej się wody odrobinę soli.
  12. Gotuj do momentu, kiedy makaron będzie al dente.
  13. Połączenie masy makowej z kluskami/makaronem:
  14. Gdy masa makowa przestygnie, dodaj do niej bakalie.
  15. Następnie dodaj do przygotowanego kluski/makaronu.
  16. Dokładnie wymieszaj, aby powstały makiełki.
  17. Przechowywanie:
  18. Przechowuj makiełki w lodówce w zakrytej misce przez 3-4 dni, aby jeszcze bardziej się przegryzły smakiem.
  19. Można je przygotować 2-3 dni przed Wigilią, gdyż po kilku dniach stają się najsmaczniejsze.
Kluski z makiem na wigilijnym stole

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kluski z makiem na wigilijnym stole, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up