Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które wyróżnia się prostotą i smakiem. Kluski przygotowuje się z ziemniaków i mąki, a sos grzybowy z suszonych grzybów, cebuli, śmietany i przypraw. Danie doskonale komponuje się z kawałkiem smażonej kiełbasy i świeżym koprem. Doskonała propozycja na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Przeciskamy gorące ziemniaki przez praskę do ziemniaków.
  3. Pozostawiamy ziemniaki do wystygnięcia.
  4. Gdy ziemniaki wystygną, wygładzamy je i dzielimy na 4 części.
  5. Do jednej z części ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko.
  6. Dokładnie mieszamy składniki aż uzyskamy jednolitą masę.
  7. Formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy i tworzymy dziurkę, formując kluski.
  8. Gotujemy wodę, dokładnie ją solimy.
  9. Wrzucamy kluski do gotującej się wody, unikając bulgotania wody.
  10. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię, następnie gotujemy je przez około 2 minuty.
  11. Podajemy kluski z sosem grzybowym lub gulaszem.
Kluski śląskie z sosem grzybowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kluski śląskie z sosem grzybowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up