Kotlety kalafiorowe z ziemniaków

Kotlety kalafiorowe z ziemniaków to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Połączenie kalafiora, ziemniaków, cebuli i przypraw tworzy smaczną i sycącą potrawę, która zadowoli nawet największych smakoszy. Idealne danie dla wegetarian, które świetnie sprawdza się jako obiad lub kolacja. Można podać je z ulubionym sosem lub surówką. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Zmielić w maszynce do mielenia kilogram ziemniaków i pół kilograma kalafiora.
  2. Dodać grubo pokrojony koperek (lub szczypiorek), jedno jajko, 150 g tartej mozzarelli, odrobinę soli i sporo pieprzu
  3. Przygotować panierkę z dwóch jajek, papryki słodkiej mielonej, soli i pieprzu.
  4. Wypełniać masą na kotlety, obtaczać w mące, jajku, i bułce tartej
  5. Rozgrzać olej na patelni.
  6. Smażyć kotlety z obu stron na złocisty kolor, starając się nie przewracać ich zbyt wiele.
  7. Wyjąć kotlety z patelni, gdy są chrupiące i złociste z obu stron.
  8. Podawać kotlety np
Kotlety kalafiorowe z ziemniaków

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety kalafiorowe z ziemniaków, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up