Kotlety mielone z ryżem w aromatycznym sosie

Kotlety mielone z dodatkiem ryżu to pyszne danie, które zaspokoi niejedne podniebienie. Mięsne kotlety delikatnie podsmażone, podane z sypkim ryżem i polane sosem o intensywnym aromacie, to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnych smaków. Idealne danie na obiad czy kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić kawałek kiełbasy w plastry.
  2. Na patelnię wlać trochę oleju i wrzucić pokrojoną kiełbasę, rumienić.
  3. Pokroić cebulę, marchewkę i zieloną paprykę w kostkę.
  4. Dodawać cebulę do kiełbasy, podsmażać.
  5. Dodać pokrojoną paprykę.
  6. Pokroić dwa ząbki czosnku na cienkie plasterki i dodać do patelni.
  7. Dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, podsmażać.
  8. Dodać pokrojoną marchewkę i paprykę, krótko przesmażyć.
  9. Wlać szklankę bulionu, szklankę ryżu i szklankę passaty pomidorowej na patelnię, wymieszać.
  10. Dodać dwa liście laurowe, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, płatki chili.
  11. Dolać pół szklanki wody, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić aż ryż będzie gotowy.
  12. Po ugotowaniu ryżu, dodać trochę masła i chwilę poczekać, aby się połączyło z ryżem.
  13. Posypać potrawę posiekanym szczypiorem.
Kotlety mielone z ryżem w aromatycznym sosie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety mielone z ryżem w aromatycznym sosie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up