Kotlety mielone z ryżem w aromatycznym sosie

Kotlety mielone z dodatkiem ryżu to pyszne danie, które zaspokoi niejedne podniebienie. Mięsne kotlety delikatnie podsmażone, podane z sypkim ryżem i polane sosem o intensywnym aromacie, to połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnych smaków. Idealne danie na obiad czy kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić kawałek kiełbasy w plastry.
- Na patelnię wlać trochę oleju i wrzucić pokrojoną kiełbasę, rumienić.
- Pokroić cebulę, marchewkę i zieloną paprykę w kostkę.
- Dodawać cebulę do kiełbasy, podsmażać.
- Dodać pokrojoną paprykę.
- Pokroić dwa ząbki czosnku na cienkie plasterki i dodać do patelni.
- Dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, podsmażać.
- Dodać pokrojoną marchewkę i paprykę, krótko przesmażyć.
- Wlać szklankę bulionu, szklankę ryżu i szklankę passaty pomidorowej na patelnię, wymieszać.
- Dodać dwa liście laurowe, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, płatki chili.
- Dolać pół szklanki wody, zmniejszyć płomień, przykryć i dusić aż ryż będzie gotowy.
- Po ugotowaniu ryżu, dodać trochę masła i chwilę poczekać, aby się połączyło z ryżem.
- Posypać potrawę posiekanym szczypiorem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety mielone z ryżem w aromatycznym sosie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również