Kotlety z jajek gotowanych wg siostry Anastazji

Kotlety z jajek gotowanych wg siostry Anastazji to proste i smaczne danie, które można przygotować w kilka chwil. Wystarczy ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce, dodać posiekany koper oraz przyprawy, a następnie uformować kotlety panierowane w bułce tartej. Smażone na patelni lub upieczone w piekarniku będą doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i na przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój pół dużej cebuli na kostkę.
  2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę.
  3. Ściągnij skórkę z niedużej marchewki i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
  4. Dodaj startą marchewkę do cebuli i podsmażaj na średnim ogniu aż marchewka trochę zmięknie.
  5. Odstaw marchewkę z cebulą do wystygnięcia.
  6. Drobno posiekaj pęczek szczypiorku.
  7. Zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  8. Zetrzyj ugotowane na twardo jajka na tarce o dużych oczkach lub rozgnieć widelcem.
  9. Dodaj wystudzoną cebulę z marchewką, posiekany szczypiorek, starty ser, 1 surowe jajko, sól i pieprz do startych jajek.
  10. Wsyp 2 łyżki bułki tartej i dokładnie wszystko wymieszaj.
  11. Uformuj kotlety z uzyskanej masy jajecznej.
  12. Panieruj każdy kotlet w bułce tartej.
  13. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kotlety jajeczne na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony.
  14. Odsącz usmażone kotlety na ręczniku papierowym.
  15. Podawaj i zajadaj! Smacznego!
Kotlety z jajek gotowanych wg siostry Anastazji

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kotlety z jajek gotowanych wg siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up