Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym

Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym to danie, które zachwyca delikatnością mięsa kurczaka i aromatycznym sosem. Sos przygotowany z papryki, śmietany, czosnku i przypraw nadaje potrawie wyjątkowy smak i konsystencję. To danie idealne na obiad lub kolację, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni domowej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić filety z kurczaka na mniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszać przyprawy: paprykę słodką, pieprz i sól.
  3. Obrócić kawałki kurczaka w przyprawach i odstawić na kilka minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki kurczaka z obu stron, aż będą rumiane.
  5. Wyjąć kurczaka z patelni i odstawić na bok.
  6. Do tej samej patelni wlać śmietanę kremówkę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Dusić sos przez kilka minut, aż zgęstnieje.
  8. Wrócić kawałki kurczaka do patelni i dusić razem przez kilka minut, aby kurczak nabrał smaku sosu.
  9. Podawać kurczaka w sosie paprykowo-śmietanowym na talerzach i udekorować natką pietruszki.
Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak w sosie paprykowo-śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up