Mięso duszone w kapuście kiszonej

Mięso duszone w kapuście kiszonej to tradycyjne danie kuchni polskiej. Mięso duszone z dodatkiem aromatycznej kapusty kiszonej tworzy wyjątkowy smakowy duet, który idealnie komponuje się z ziemniakami lub kaszą. Danie to doskonale sprawdzi się jako pożywny i rozgrzewający posiłek, szczególnie w chłodne dni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozbijamy karkówkę lekko i obsypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem, ostrej papryką i kuminem.
  2. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej roślinny.
  3. W naczyniu do zapiekania układamy odsączoną kapustę i liście laurowe.
  4. Smażymy karkówkę z obydwu stron około trzy minuty, następnie kładziemy ją na kapuście.
  5. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po mięsie.
  6. Zalewamy mięso i cebulę gorącą wodą.
  7. Całość posypujemy posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie przykrywamy naczynie.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Mięso duszone w kapuście kiszonej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Mięso duszone w kapuście kiszonej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up