Mięso duszone w kapuście kiszonej

Mięso duszone w kapuście kiszonej to tradycyjne danie kuchni polskiej. Mięso duszone z dodatkiem aromatycznej kapusty kiszonej tworzy wyjątkowy smakowy duet, który idealnie komponuje się z ziemniakami lub kaszą. Danie to doskonale sprawdzi się jako pożywny i rozgrzewający posiłek, szczególnie w chłodne dni.
Składniki
Przygotowanie
- Rozbijamy karkówkę lekko i obsypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem, ostrej papryką i kuminem.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej roślinny.
- W naczyniu do zapiekania układamy odsączoną kapustę i liście laurowe.
- Smażymy karkówkę z obydwu stron około trzy minuty, następnie kładziemy ją na kapuście.
- Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni po mięsie.
- Zalewamy mięso i cebulę gorącą wodą.
- Całość posypujemy posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie przykrywamy naczynie.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Mięso duszone w kapuście kiszonej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również