Pierś kaczki po chińsku

Pierś kaczki po chińsku to danie, które zachwyca intensywnym smakiem i delikatnością mięsa. Kaczka jest duszona w aromatycznym sosie sojowym, imbirem, czosnkiem i innymi przyprawami, co nadaje jej wyjątkowego charakteru. Danie idealnie komponuje się z warzywami lub ryżem, tworząc wyjątkową kombinację smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ponaciąć skórę piersi z kaczki, pamiętając o tym, że tnąc, skupiamy się na skórze, a nie mięsie.
  2. Na kuchence ustawić garnek z wodą i doprowadzić do wrzenia.
  3. Umieścić durszlak nad gotującą się wodą.
  4. Położyć piersi z kaczką skórą do góry w durszlaku.
  5. Przykryć i parować przez 20 minut.
  6. Przygotować marynatę: w misce wymieszać 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, 2 łyżki letniej wody i 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków.
  7. Wyjąć uparowaną pierś z kaczki i dokładnie posmarować marynatą z obu stron
  8. Rozgrzać olej rzepakowy w rondlu.
  9. Smażyć pierś z kaczki przez 3-4 minuty z każdej strony.
  10. Wyjąć, pokroić i podać.
Pierś kaczki po chińsku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś kaczki po chińsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up