Plastry schabu zapiekane z warzywami

Plastry schabu zapiekane z warzywami to smaczny i sycący posiłek, który świetnie sprawdzi się na obiad. Mięso jest delikatne i soczyste, a warzywa dodają mu aromatyczności i chrupkości. To proste danie, które można szybko przygotować i zaskoczyć nim całą rodzinę lub gości. Idealne połączenie mięsa i warzyw sprawiają, że ta potrawa z pewnością stanie się ulubionym daniem wszystkich domowników.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, dodaj musztardę, ketchup, majonez, przyprawy i przeciśnięty czosnek
- Pokrój schab wieprzowy na plastry o grubości 1-2 cm i rozbij je na cienkie kotlety.
- Marynuj schab: obtaczaj plastry mięsa w przygotowanej marynacie i układaj warstwami w misce
- Przygotuj warzywa: pokrój cebulę w półplasterki, paprykę oraz ogórki kiszone na plasterki.
- Składanie potrawy: układaj zamarynowane plastry mięsa na dnie naczynia żaroodpornego, posypaj warzywami warstwami między kotletami.
- Posyp warstwy mięsa i warzyw pozostałymi warzywami, możesz również posypać startym serem.
- Polej wszystko sosem.
- Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
- Piecz potrawę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 70-80 minut (grzałka góra-dół), sprawdzając miękkość mięsa.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Plastry schabu zapiekane z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również