Makaron z fasolką szparagową w sosie śmietanowym

Przepis na makaron z fasolką szparagową w sosie śmietanowym to proste, a zarazem pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Makaron gotujemy al dente, a następnie mieszamy z gotowaną fasolką szparagową i sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku i ziół. Danie można posypać startym parmezanem i listkami świeżej bazylii przed podaniem. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinamy szypułki fasolki szparagowej, pozostawiając cienkie dzyndzelki.
  2. Zblanszować fasolkę szparagową przez 2-3 minuty, a następnie schłodzić w wodzie z lodem.
  3. Wrzucić makaron do gotującej się osolonej wody i gotować wg zaleceń producenta.
  4. W drugiej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek, ostrą papryczkę i bazylię.
  5. Dodać odrobinę wody po gotowaniu makaronu i podsmażyć składniki.
  6. Odcedzić ugotowany makaron i fasolkę, połączyć je w rondlu z wcześniej przygotowanym sosem.
  7. Dodać odrobinę schłodzonego masła, doprawić solą i pieprzem.
  8. Dodać starty ser Grana Padano lub Pecorino Romano i wymieszać.
  9. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody po gotowaniu makaronu, aby go rozcieńczyć.
  10. Podawać makaron z fasolką szparagową posypany startym serem i bazylią, oraz ewentualnie dodatkowo pomidorkami i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z fasolką szparagową w sosie śmietanowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Makaron z fasolką szparagową w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up