Wafle z galaretką według przepisu siostry Anastazji

Przepis na wafle z galaretką autorstwa siostry Anastazji zachwyca nie tylko prostotą wykonania, ale także doskonałym smakiem. Delikatne, chrupiące wafle idealnie komponują się z lejącą się po kawałkach galaretką, tworząc pyszny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuszczamy 100 g masła lub margaryny, dodajemy 150 g cukru i mieszamy aż wszystko się połączy i rozpuści.
  2. Dodajemy 400 g śmietany partiami, mieszając cały czas
  3. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy 2 galaretki (np
  4. Mieszaninę dzielimy na 4 części i pozostawiamy do wystudzenia
  5. Nałożenie masy na wafle: folia spożywcza na dnie, układamy wafel tortowy, nakładamy porcję masy, rozprowadzamy równomiernie, kładziemy kolejny wafel i powtarzamy czynność aż do wykończenia składników.
  6. Położony na wafel wierzchni znów delikatnie dociskamy i boki wyrównujemy szpatułką
  7. Ostatnią czynnością jest schłodzenie wafli w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez 12 godzin, aby składniki się połączyły i wafle zmiękły.
  8. Po schłodzeniu wafelek jest gotowy do spożycia
Wafle z galaretką według przepisu siostry Anastazji

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Wafle z galaretką według przepisu siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up