Szybka i łatwa potrawa z mięsa mielonego: Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym to szybki i prosty przepis na aromatyczne kulki z mięsa mielonego podane w pysznym sosie pomidorowym. To danie idealne do przygotowania na obiad lub kolację, które zadowoli całą rodzinę. Swoją uniwersalnością i smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mięso mielone wołowe (1kg) z 2 jajkami, bułką tarta (1/2 szklanki), mlekiem (1/4 szklanki), solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
  2. Podzielić mięso na 8 części i uformować 8 placków.
  3. Na każdym placku umieścić po kawałku ogórka konserwowego, pokrojonym boczku wędzonym, papryce i cebuli.
  4. Skleić każdy zraz i obtoczyć go w mące.
  5. Usmażyć zrazy na patelni na mocno złoty kolor.
  6. Wlać bulion (500 ml) lub wodę do patelni.
  7. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  8. Dusić zrazy pod przykryciem przez 30 minut, obracając je co jakiś czas.
  9. Zdjąć zrazy z patelni i zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie.
  10. Doprawić sos solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  11. Wrócić zrazy do sosu i podawać z ulubionymi dodatkami.
Szybka i łatwa potrawa z mięsa mielonego: Pulpeciki w sosie pomidorowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szybka i łatwa potrawa z mięsa mielonego: Pulpeciki w sosie pomidorowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up