Ryba w sosie porowym zapiekana

Ryba w sosie porowym zapiekana to aromatyczne i zdrowe danie, które zachwyca delikatnym smakiem i chrupiącą skórką. Łosoś lub dorsz pieczone są w aromatycznym sosie z porów, pod którym ukrywa się delikatne mięso ryby. Danie to doskonale sprawdza się na obiad czy kolację, zachęcając do sięgnięcia po kolejną porcję.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koperek, pieprz cytrynowy, olej, pieprz i sól.
- Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj startą marchew i podsmaż przez 3-4 minuty.
- Dodaj pokrojoną paprykę, dopraw solą i pieprzem, mieszaj i smaż jeszcze 2 minuty
- Siekamy koper, mieszamy śmietanę, musztardę, sól i pieprz, dodaj połowę koperku
- Pokrój filety z ryby na mniejsze kawałki, posyp solą i cytrynowym pieprzem
- Dodaj podsmażoną marchew z cebulą do ryby, dokładnie wymieszaj.
- Układaj filety w naczyniu do zapiekania, polej przygotowanym sosem i rozprowadź równomiernie.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-40 minut (grzałka góra-dół).
- Zetrzyj ser żółty na zapiekankę, posyp i piecz jeszcze przez 5 minut.
- Posyp gotową potrawę posiekanym koprem i podawaj
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ryba w sosie porowym zapiekana, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również