Schab w sosie słodko kwaśnym

Schab w sosie słodko kwaśnym to danie klasycznej kuchni chińskiej, które zyskuje coraz większą popularność również w Polsce. Aromatyczne i pyszne, idealnie komponuje się z ryżem i warzywami. Mięso jest duszone w sosie słodkim, kwaśnym i lekko pikantnym, co nadaje mu wyrazisty smak. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozbijamy kotlety ze schabu i obtaczamy je w mieszance soli, pieprzu, granulowanego imbiru i słodkiej papryki.
  2. Obsmażamy mięso krótko z obu stron na patelni.
  3. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę, cebulę i czosnek.
  4. Smażymy warzywa wraz z mięsem.
  5. Po chwili dusimy wszystko pod przykryciem przez 60-90 minut, aż mięso stanie się miękkie i kruche, dodając wodę i sok ananasowy.
  6. Po tym czasie dodajemy pokrojonego ananasa z puszki, sok z cytryny i sos sojowy do smaku.
  7. Sprawdzamy i ewentualnie doprawiamy sos, dodając więcej soku z cytryny lub ananasa, jeśli potrzeba.
  8. Zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.
  9. Podajemy schab w sosie słodko-kwaśnym gotowy do spożycia, idealnie pasuje do ryżu.
Schab w sosie słodko kwaśnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab w sosie słodko kwaśnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up