Zapiekanka z chleba tostowego z szynką i serem

Zapiekanka z chleba tostowego z szynką i serem to prosty i szybki przepis na pyszny posiłek. Chleb tostowy jest smarowany musztardą, a następnie układany na nim plaster szynki i plasterki sera. Całość zapiekana jest w piekarniku aż ser się roztopi i zapiekanka będzie chrupiąca. Doskonała opcja na lunch czy przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła i podsmaż około 150 g młodego szpinaku przez około 2 minuty.
  3. Dodaj do szpinaku 2 ząbki czosnku, szczyptę soli, mieszaj i odstaw na chwilę.
  4. W misce wymieszaj 3 jajka z 3 łyżkami kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżeczką oregano, pół łyżeczką soli, pieprzem i 2 ząbkami czosnku.
  5. W naczyniu żaroodpornym ułóż 6 kromek chleba tostowego na dnie.
  6. Polej chleb przygotowanym sosem.
  7. Następnie dodaj warstwę szynki, startego żółtego sera i ponownie kromki chleba tostowego.
  8. Powtórz proces warstw: sos, szynka, ser, szpinak, ser, chleb tostowy, sos.
  9. Na wierzchu ułóż plastry pomidora, cienko pokrojoną czerwoną cebulę i kilka listków szpinaku.
  10. Posyp całość solą, a następnie wstaw naczynie do piekarnika.
  11. Zapiekaj przez około 30 minut, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru.
  12. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pokrój i podawaj.
  13. Gotowe! Smacznego!
Zapiekanka z chleba tostowego z szynką i serem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z chleba tostowego z szynką i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up