Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami to prosty i smaczny sposób na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć mięso z cebulą, dodać ulubione warzywa (np. paprykę, pomidory, cukinię), przyprawić solą, pieprzem i ziołami, a następnie zapiec wszystko z warstwą startego sera. Danie to świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, doskonale pasuje jako obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić 2 cebule w niedużą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać aż do zeszklenia.
  3. Dodać mięso mielone, wymieszać z cebulą i podsmażyć aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodać 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki papryki mielonej i przeciśnięte przez praskę 2 duże ząbki czosnku
  5. Dodać puszkę pomidorów krojonych, doprawić solą, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i wyłączyć kuchenkę.
  6. Przygotować ziemniaki: obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  7. Pokrojone ziemniaki przekładać do naczynia żaroodpornego, dodać sól, czosnek suszony, paprykę słodką, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
  8. Na warstwę ziemniaków położyć przygotowane usmażone mięso, wyrównać powierzchnię i lekko ugnieść.
  9. Przygotować sos warstwowy: w miseczce wymieszać około 300 g jogurtu naturalnego, sól, czosnek suszony lub świeży, zioła prowansalskie i jajko.
  10. Sosem równomiernie przykryć warstwę mięsną zapiekanki, posypać połową startego sera i równomiernie rozprowadzić.
  11. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 45-50 minut (grzanie góra-dół).
  12. Po tym czasie posypać zapiekankę pozostałym serem i piec jeszcze 10 minut.
  13. Po upieczeniu odczekać 10-15 minut przed krojeniem.
  14. Podawać udekorowaną ulubioną zieleniną i podać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up