Zapiekanka z ryżem i kiełbasą

Zapiekanka z ryżem i kiełbasą to prosty i sycący przepis, idealny na obiad lub kolację. Wystarczy ugotować ryż, podsmażyć kiełbasę z warzywami, połączyć składniki w naczyniu żaroodpornym, posypać serem i zapiec w piekarniku. Efekt to aromatyczna i pożywna potrawa, która zaspokoi głód i doskonale smakuje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić kawałek kiełbasy na plastry.
  2. Na patelnię wlać trochę oleju i wrzucić pokrojoną kiełbasę, rumienić.
  3. Dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć.
  4. Pokroić cebulę, marchewkę i zieloną paprykę w kostkę.
  5. Dodać marchewkę do kiełbasy, chwilę podsmażyć, a następnie dodać cebulę.
  6. Po chwili dodać pokrojoną paprykę, czosnek i koncentrat pomidorowy, delikatnie podsmażyć.
  7. Wlać szklankę bulionu, szklankę ryżu, szklankę passaty pomidorowej
  8. Całość delikatnie wymieszać, przykryć i dusić, aż ryż będzie gotowy.
  9. Po ugotowaniu ryżu, dodać trochę masła, aby nadalo potrawie smaku.
  10. Posypać potrawę pokrojonym szczypiorkiem.
  11. Wyłączyć palnik i podawać potrawę.
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z ryżem i kiełbasą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up