Zapiekanka z ryżem, kapustą i mięsem mielonym

Zapiekanka z ryżem, kapustą i mięsem mielonym to sycące danie, które zaspokoi głód i podbije smakiem. Połączenie mięsa mielonego z warzywami i przyprawami, zapieczone razem z ryżem w piekarniku, sprawia, że danie to jest prostym, ale pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni.
  2. Pokrój jedną średniej wielkości cebulę w kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki (250 g) i smaż, aż odparują całkowicie wodę.
  4. Dodaj 400 g mięsa mielonego (drobiowego) i podsmażaj kilka minut, aż straci surowy różowy kolor.
  5. Dopraw mieszaninę solą i pieprzem, kontynuuj smażenie przez kolejne 4-5 minut.
  6. Dodaj puszki krojonych pomidorów i smaż wszystko przez około 10 minut na wolnym ogniu.
  7. Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
  8. Przełóż przygotowany farsz do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm.
  9. Dodaj 200 g ugotowanego ryżu i szklankę groszku konserwowego (250 ml).
  10. Wymieszaj wszystko i dodaj 150 g sera (np
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  12. Włóż przykrytą zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
  13. Po 20 minutach usuń przykrycie i piecz jeszcze 5-7 minut, żeby zapiekanka się zarumieniła.
  14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i podawaj.
Zapiekanka z ryżem, kapustą i mięsem mielonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z ryżem, kapustą i mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up