Zapiekanka z ryżem, kapustą i mięsem mielonym

Zapiekanka z ryżem, kapustą i mięsem mielonym to sycące danie, które zaspokoi głód i podbije smakiem. Połączenie mięsa mielonego z warzywami i przyprawami, zapieczone razem z ryżem w piekarniku, sprawia, że danie to jest prostym, ale pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej odrobinę oleju na patelni.
- Pokrój jedną średniej wielkości cebulę w kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju.
- Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki (250 g) i smaż, aż odparują całkowicie wodę.
- Dodaj 400 g mięsa mielonego (drobiowego) i podsmażaj kilka minut, aż straci surowy różowy kolor.
- Dopraw mieszaninę solą i pieprzem, kontynuuj smażenie przez kolejne 4-5 minut.
- Dodaj puszki krojonych pomidorów i smaż wszystko przez około 10 minut na wolnym ogniu.
- Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
- Przełóż przygotowany farsz do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm.
- Dodaj 200 g ugotowanego ryżu i szklankę groszku konserwowego (250 ml).
- Wymieszaj wszystko i dodaj 150 g sera (np
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Włóż przykrytą zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Po 20 minutach usuń przykrycie i piecz jeszcze 5-7 minut, żeby zapiekanka się zarumieniła.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika i podawaj.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zapiekanka z ryżem, kapustą i mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również