Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem to pyszna i szybka przekąska, idealna na przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Ciasto francuskie jest nadziewane kremowym serkiem, plasterkami łososia i rukolą, a następnie zwijane w formę ślimaczka i pieczone aż do zarumienienia. Danie to zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wyjątkowym wyglądem, który z pewnością zachwyci gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i rozsmaruj po nim ser śmietankowy.
  3. Posyp ciasto pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
  4. Nałóż drobno pokrojoną szynkę.
  5. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
  6. Posyp startym lub pokrojonym żółtym serem.
  7. Zawij ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku.
  8. Pokrój zawinięte ciasto na mniejsze kawałki, mniej więcej na 18 równych części.
  9. Przełóż przygotowane ślimaczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Posmaruj ślimaczki rozmąconym jajkiem.
  11. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ślimaczki około 20-25 minut, aż się zarumienią
  12. Gotowe ślimaczki podawaj na ciepło
Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up