Ciasto Lion z mascarpone - przepis bez konieczności pieczenia

Ciasto Lion z mascarpone to pyszna i łatwa do przygotowania desery, który nie wymaga użycia piekarnika. Składa się z kruchego spodu z herbatników, kremowego nadzienia z mascarpone i chrupiących kawałków batonika Lion. Po złożeniu wszystkich warstw i schłodzeniu w lodówce, ciasto nabiera intensywnego smaku i doskonałej konsystencji. Doskonała propozycja dla miłośników słodkości!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wsypać do miski ryż preparowany (90g).
  2. Dodać puszkę masy kajmakowej.
  3. Wymieszać ryż i masę kajmakową.
  4. Dodać 50g orzeszków prażonych.
  5. Powtórzyć kroki 3-4 z drugimi orzeszkami.
  6. Przygotować blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Ułożyć warstwę herbatników na blaszce.
  8. Wyłożyć masę z ryżu preparowanego na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzając i dociskając.
  9. Układać kolejną warstwę herbatników, mocno dociskając.
  10. W miseczce rozpuścić żelatynę w wodzie.
  11. W misce zmiksować śmietankę 30%, ser mascarpone, cukier puder.
  12. Podgrzać, a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do masy, cały czas mieszając.
  13. Wyłożyć masę z mascarpone równomiernie na warstwę herbatników.
  14. Posypać ciasto 50g prażonymi orzeszkami i pokrojonym batonikiem Lion.
  15. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Ciasto Lion z mascarpone - przepis bez konieczności pieczenia

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto Lion z mascarpone - przepis bez konieczności pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up