Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym

Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym to przepis na połączenie intensywnego smaku kakaowego z lekko kwaśnym akcentem porzeczkowego dżemu. Delikatne i wilgotne ciasto idealnie komponuje się z aromatycznym, domowym dżemem, tworząc wyjątkową kombinację smakową. Doskonałe rozwiązanie na podwieczorek czy spotkanie ze znajomymi.
Składniki
Przygotowanie
- W rondelku podgrzej 3/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego, pół szklanki wody, 1/3 szklanki cukru i 3 pełne łyżki kakao, aż cukier się rozpuści
- Ubij 5 białek z jajek z solą na sztywno, dodając po jednej łyżce cukru, a następnie dodaj 5 żółtek stopniowo.
- Powoli dodaj wystudzoną masę kakaową do piany z jajek, ubijając całość.
- W osobnej misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 niepełną łyżeczkę sody, a następnie dodaj do masy jajecznej delikatnie mieszając.
- Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
- Po upieczeniu ciasta, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Następnie przygotuj poncz z soku z czarnej porzeczki, wody, soku z cytryny i cukru.
- Rozpuść 4 łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie.
- W osobnej misce wymieszaj 2 serki homogenizowane z rozpuszczoną żelatyną.
- Ubij 1 litr schłodzonej śmietanki 30% z cukrem pudrem, a następnie dodaj do niej serki z żelatyną, delikatnie mieszając.
- Następnie złożenie tortu: nasączony biszkopt ponczem, warstwa dżemu z czarnej porzeczki, warstwa kremu, drugi biszkopt nasączony ponczem, kolejna warstwa dżemu i reszta kremu.
- Na wierzch ciasta posyp startą czekoladą mleczną i gorzką.
- Schłódź ciasto w lodówce przez minimum 3 godziny lub całą noc przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również