Ciasto pleśniak - przepis Ewy Wachowicz

Ciasto pleśniak to tradycyjne, domowe ciasto o smaku i aromacie przypominającym pieczone jabłka. Przepis autorstwa Ewy Wachowicz jest prosty i dostępny dla wszystkich amatorów wypieków. Głównymi składnikami są jabłka, cukier, mąka i masło, które po upieczeniu tworzą soczystą i kruchą strukturę. Idealne na weekendowe popołudnie z kawą lub herbatą!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta kruchego:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
- W malakserze połączyć mąkę, cukier puder, kawałki masła i żółtka, mieszać około 1 min.
- Ciasto podzielić na 4 części i schłodzić w zamrażarce.
- Wyjąć jeden kawałek jasnego ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce, ułożyć na blasze, podpiec przez 10-15 min.
- Schłodzone ciasto ciemne zetrzeć na tarce i ułożyć na podpieczonym jasnym cieście.
- Podpiekać jeszcze raz przez około 10 min.
- Przygotowanie bezy:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Białka ubić, dodając stopniowo cukier.
- Dodać mąkę ziemniaczaną.
- Na podpieczone ciasto rozłożyć pianę z białek.
- Pieczenie:
- Piec ciasto w 180 stopniach przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 40 min.
- Po zakończonym pieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
- Wykończenie:
- Ciasto można wyjąć z piekarnika, gdy już wystygło.
- Odkroić brzegi.
- W razie potrzeby udekorować dodatkowymi owocami.
- Ciasto można zamrozić i smakuje równie dobrze po rozmrożeniu.
- Gotowe ciasto pleśniak według przepisu Ewy Wachowicz jest gotowe do podania i smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto pleśniak - przepis Ewy Wachowicz, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również