Ciasto z kremem karpatkowym i galaretką - pyszna i efektowna deserowa kompozycja

Ciasto z kremem karpatkowym i galaretką to wyjątkowy deser, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Delikatne ciasto przełożone kremem budyniowym i galaretką to idealne połączenie słodyczy, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienie. Dodatkowo, efektowna prezentacja tego ciasta sprawi, że będzie ono doskonałą propozycją na specjalne okazje i przyjęcia.

Składniki

Przygotowanie

  1. W małym garnuszku podgrzewamy szklankę mleka (250 ml) i dodajemy 3 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g).
  2. W dużym garnku zagotowujemy 750 ml mleka z dodatkiem 8 łyżek cukru.
  3. Rozrabiamy budynie we wcześniej podgrzanym mleku.
  4. Gdy mleko z cukrem zagotuje, dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  5. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią spożywczą i studzimy.
  6. Rozrabiamy 3 galaretki w 1 litrze wody i studzimy aż lekko się zacznie tężeć.
  7. Ucieramy 200 g masła i stopniowo dodajemy łyżkami schłodzonego budyniu, aż utworzy się krem.
  8. Wykładamy jasne herbatniki na dno blaszki 25x35 cm.
  9. Nakładamy przygotowany krem budyniowy, następnie kolejną warstwę herbatników.
  10. Blaszkę wkładamy do lodówki na około pół godziny.
  11. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na pokrojone truskawki.
  12. Wykładamy masę truskawkową na wcześniej przygotowane ciasto.
  13. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby herbatniki zmiękły.
Ciasto z kremem karpatkowym i galaretką - pyszna i efektowna deserowa kompozycja

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z kremem karpatkowym i galaretką - pyszna i efektowna deserowa kompozycja, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up