Ciasto z mascarpone i kajmakiem

Ciasto z mascarpone i kajmakiem to pyszny i kremowy deser, który zachwyci wszystkich amatorów słodkości. Delikatne ciasto połączone z kremowym mascarpone i słodkim kajmakiem tworzy idealną kombinację smakową. Proste w przygotowaniu, idealne na specjalne okazje i spotkania z rodziną oraz przyjaciółmi. Doskonały wybór dla miłośników słodkości!
Składniki
Przygotowanie
- W misie wsypać 2 łyżki cukru pudru, dodać 500 g sera mascarpone i 400 ml śmietanki 30-36%, wszystko ubijać na gęstą masę.
- Pod koniec ubijania dodać 2 usztywniacze do śmietany lub żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, krótko miksować, aż masa będzie gotowa.
- Przygotować blaszkę o wymiarach 26x26 cm i wyłożyć pierwszą warstwę herbatników kakaowych.
- Na herbatniki wyłożyć połowę kremu śmietanowego, potem kolejną warstwę herbatników, puszkę masy kajmakowej i równomiernie rozsmarować.
- Ponownie ułożyć warstwę herbatników, drugą połowę kremu śmietanowego.
- Namoczyć podłużne biszkopty w mleku, ułożyć je na cieście.
- Do garnuszka włożyć 50 g pokruszonej czekolady i łyżkę mleka, podgrzewać, aż czekolada stanie się płynna i jednolita.
- Wlać czekoladę do woreczka strunowego, zrobić wzorek na cieście.
- Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z mascarpone i kajmakiem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również