Filet z kurczaka zapiekany na kapuście

Filet z kurczaka zapiekany na kapuście to prosty i smaczny sposób na przygotowanie lekkiego dania obiadowego. Soczyste kawałki kurczaka, oblane sosem pomidorowym i zapieczone z chrupiącą kapustą tworzą wyborną kombinację smaków i tekstur. To danie z pewnością zachwyci zarówno miłośników kuchni tradycyjnej, jak i tych poszukujących nowych, oryginalnych smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz pałki z kurczaka (1 kg).
  2. W miseczce wymieszaj 1 łyżkę soli, płaską łyżeczkę pieprzu i 1 pełną łyżeczkę słodkiej papryki
  3. Na patelni podsmaż pokrojoną w pióra średniej wielkości cebulę
  4. Dodaj 0,5 kg kapusty kiszonej i smaż przez 10-15 minut.
  5. Dopraw kapustę solą i pieprzem, mieszaj od czasu do czasu, a następnie zdejmij z ognia.
  6. Przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego, ułóż na niej kurczaka.
  7. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni góra-dół bez termoobiegu.
  8. Przed włożeniem do piekarnika smaruj pałki olejem.
  9. 15 minut przed zakończeniem pieczenia, wymieszaj 1 łyżeczkę soli z 2 łyżkami wody i smaruj nią kurczaka dla chrupiącej skorupki.
  10. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozwól chwilę odstawić i podawaj
Filet z kurczaka zapiekany na kapuście

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Filet z kurczaka zapiekany na kapuście, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up