Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie

Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie to pyszne i aromatyczne ciasto, które doskonale sprawdza się na każdą okazję. Delikatny biszkopt, słodkie jabłka i puszysta bita śmietana tworzą harmonijną kompozycję smaków, która rozpływa się w ustach. To idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych i aromatycznych deserów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij białka, dodając cukier partiami, a następnie żółtka.
  2. Przesiej mąkę pszeniczną i mąkę ziemniaczaną do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
  3. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  4. Wyłóż dno blaszki papierem do pieczenia.
  5. Piecz biszkopt bez termoobiegu przez około 15-20 minut.
  6. Przygotuj warstwę jabłkową poprzez podgrzanie jabłek z wodą, a następnie dodaj galaretki cytrynowe i odstaw do przestudzenia.
  7. Odwróć biszkopt i wyłóż na niego warstwę jabłek.
  8. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem.
  9. Wyłóż warstwę śmietanową na warstwę jabłek.
  10. Posyp tartą mleczną czekoladą.
  11. Schłódź szarlotkę w lodówce przez co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Jabłecznik z bitą śmietaną na biszkopcie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up