Kalafior zapiekany z jajkiem i serem

Kalafior zapiekany z jajkiem i serem to aromatyczne danie przygotowane z ugotowanego kalafiora, który następnie jest zapiekany z jajkiem i posypany świeżo startym serem. Konsystencja kalafiora w połączeniu z puszystym jajkiem i roztopionym serem tworzy wyjątkowe połączenie smakowe, które z pewnością zachwyci podniebienie. Prosty w przygotowaniu, a zarazem smaczny i sycący posiłek, idealny zarówno na lunch do pracy, jak i na kolację w gronie rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Nastawić garnek z wodą na gazie i doprowadzić do wrzenia.
  2. Podzielić kalafiora na różyczki.
  3. Gotować różyczki kalafiora we wrzącej wodzie na wolnym ogniu przez 7-8 minut.
  4. W międzyczasie przygotować panierkę: w misce wymieszać mąkę pszeniczną, paprykę, kurkumę, tymianek, czosnek, czarny pieprz i sól.
  5. W innej misce roztrzepać jajka i dodać mleko, dokładnie wymieszać.
  6. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić go.
  7. Obtaczać różyczki kalafiora kolejno w mące, jajku z mlekiem, a następnie znowu w mące.
  8. Rozgrzać oliwę z oliwek lub olej roślinny na patelni.
  9. Smażyć obtoczone w panierce różyczki kalafiora na złoty kolor z obu stron.
  10. Podawać i delektować się smakiem dania!
  11. Dlatego warto zweryfikować wszystkie kroki i dostosować przepis do własnych upodobań.
Kalafior zapiekany z jajkiem i serem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kalafior zapiekany z jajkiem i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up