Kiełbasa domowa pieczona w piekarniku - przepis

Kiełbasa domowa pieczona w piekarniku to prosty i smaczny sposób na przygotowanie tradycyjnego dania. Wystarczy obrać kiełbasę, nakłuć ją kilka razy widelcem, ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku, aż będzie chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku. Można podawać ją z ulubionym dodatkiem, np. musztardą i kiszoną kapustą. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kiełbasy!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wybierz odpowiednie mięsiwo szynkę, mięso z boczku, słoninę i ewentualnie wołowinę.
  2. Pokrój mięsiwo na mniejsze kawałki szynkę, boczek i wołowinę.
  3. Peklowanie mięsa przelicz odpowiednią ilość pekl soli na kg mięsa i wymieszaj z mięsem, następnie odstaw do lodówki na 24-48 godzin w temperaturze 5°C.
  4. Zmiel mięso zmiel mięso na odpowiednich sitkach (szynkę i wołowinę na drobnym sitku, boczek na sitku 10 mm).
  5. Dodaj przyprawy czosnek i pieprz; dobrze wymieszaj.
  6. Nadziewanie nabij mięso do osłonek, zawiąż i naciągnij na haczyk lub odłóż na kratkę piekarnika.
  7. Pieczenie piecz kiełbasy w piekarniku nagrzanym do 90°C do momentu, aż wewnątrz osiągną temperaturę 68°C (zbij sondę termometru w centralnym punkcie kiełbasy).
  8. Odstawienie i podsuszenie po upieczeniu odstaw kiełbasy do lodówki na chłodzenie i obsuszenie.
  9. Można również próbować różnych proporcji mięsa i przypraw, dostosowując smak do własnych preferencji.
Kiełbasa domowa pieczona w piekarniku - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kiełbasa domowa pieczona w piekarniku - przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up