Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym: pyszne danie na obiad

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym to aromatyczne i pożywne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Soczyste kawałki kurczaka podsmażane z pieczarkami i cebulą, zatopione w gęstym sosie śmietanowym, stanowią apetyczną kombinację smaków. Danie to zaspokoi nawet największy głód i zachwyci swoim delikatnym aromatem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić piersi kurczaka na mniejsze kawałki.
  2. Oprószyć mięso solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.
  3. Opcjonalnie dodać odrobinę oleju i odstawić do marynowania na kilka godzin lub całą noc.
  4. Podsmażyć kurczaka na niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. Podsmażyć pieczarki.
  6. Dodać startą marchewkę i posiekany por, smażyć kilka minut.
  7. Dodać podsmażone mięso.
  8. Zalać wodą.
  9. Dodać ziele angielskie i listek laurowy.
  10. Dusić wszystkie składniki do miękkości przez około 15-20 minut.
  11. Wlać śmietankę.
  12. Zagęścić sos skrobią rozpuszczoną w wodzie lub śmietanką.
  13. Doprawić ewentualnie przyprawami użytych do mięsa.
  14. Posypać koperkiem.
  15. Deklaracja końcowa:
  16. Smacznego!
Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym: pyszne danie na obiad

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym: pyszne danie na obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up