Malinowa chmurka na dużą blachę

Malinowa chmurka na dużą blachę to prosty i pyszny przepis na deser, który zaskakuje lekkością i świeżością smaku. Baza w postaci kruchego ciasta jest delikatna, a warstwa malin dodaje słodyczy i kwasowości. Całość pokryta jest pianką z białek, która sprawia, że chmurka jest niezwykle puszysta i lekka w konsystencji. Doskonały wybór na słodki akcent podczas letnich spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj 180g mąki pszennej z 40g cukru pudru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 1/2 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli.
- Dodaj 3 żółtka i 130g zimnego masła startego na tarce o dużych oczkach
- Posiekaj wszystkie składniki nożem, a następnie zagnieć je w kulę, zawijając w folię spożywczą i wkładając do zamrażarki na 15 minut.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia i równomiernie wylep ciasto, schłodzone wcześniej w zamrażarce
- Nakłuj ciasto widelcem, włóż do lodówki na 30 minut, a następnie piecz w 190 stopniach Celsiusa przez około 20 minut.
- Ubij 3 białka z odrobiną soli na puszystą pianę, dodając stopniowo 150g drobnego cukru
- Rozprowadź ubitą pianę równomiernie na papierze do pieczenia, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsiusa, a po 15-20 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni.
- Rozpuść 3 galaretki malinowe w 800ml wrzącej wody, a gdy wystygną dodaj 750g malin
- Przetnij laskę wanilii, wyciągnij ziarenka i ubij je z 500ml śmietany kremówki 36%, 250g mascarpone, 3 lub więcej łyżkami cukru pudru oraz 2 łyżeczkami soku z cytryny, a następnie rozprowadź równomiernie na stężałej galaretce.
- Ułóż bezę na wierzchu i gotowe! Wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Malinowa chmurka na dużą blachę, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również