Omlet z szynką i pomidorami

Omlet z szynką i pomidorami to prosty i szybki pomysł na pyszne śniadanie. Wystarczy roztrzepać jajka, dodać pokrojoną w kostkę szynkę i pomidory, doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na patelni. Omlet można podać samodzielnie lub jako dodatek do pieczywa. Przepis ten doskonale sprawdza się również na lekką kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: 2 jajka, 1 łyżka mleka, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/4 czerwonej papryki, 1/4 czerwonej cebuli, 1/4 pomidora, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku, masło do smażenia.
  2. Pokrój czerwoną paprykę, cebulę i pomidora w małą kostkę.
  3. Wbij jajka do miski, dodaj sól i pieprz, mleko i mąkę
  4. Dodaj pokrojone warzywa (paprykę, cebulę, pomidora) i część szczypiorku do miski z ciastem jajecznym
  5. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni.
  6. Wlej mieszankę jajeczną z warzywami na rozgrzane masło.
  7. Rozłóż warzywa równomiernie na omlecie.
  8. Przykryj patelnię i smaż omlet na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż jajka zetną się na wierzchu.
  9. Gdy wierzch omletu już się zetnie, przewróć go na drugą stronę i smaż bez przykrycia przez kolejne 3-4 minuty na niewielkim ogniu.
  10. Po upieczeniu przekładaj omlet na talerz i posyp pozostałym szczypiorkiem.
  11. Podawaj omlet z warzywami ciepły
Omlet z szynką i pomidorami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Omlet z szynką i pomidorami, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up