Pierś z kurczaka w sosie koreańskim

Pierś z kurczaka w sosie koreańskim to połączenie chrupiącego mięsa z pikantnym sosem, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Sos koreański, z dodatkiem przypraw i pasty chili, nadaje daniowi intensywny i aromatyczny smak. Potrawa doskonale komponuje się z ryżem lub warzywami na przykład sałatką z kimchi, tworząc danie pełne kontrastów smakowych i tekstur.

Składniki

Przygotowanie

  1. Posiekaj i zmiel dwie ząbki czosnku oraz jedną łyżkę imbiru.
  2. Pokrój 200g piersi kurczaka na długie i cienkie plastry.
  3. W misce przygotuj marynatę, dodając jedną łyżkę pasty chili koreańskiej (gochujang), czosnek, imbir, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1,5 łyżki bulionu drobiowego i dwie szczypty pieprzu
  4. Dodaj pokrojoną pierś kurczaka do marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut do 4 godzin.
  5. Pokrój szczypiorek i połowę zielonej cebulki.
  6. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż na średnim ogniu aż będą niemal całkowicie ugotowane.
  7. Dodaj pokrojony szczypiorek na patelnię na około 30 sekund.
  8. Potrawę podawaj posypaną pokrojoną zieloną cebulką jako dekorację.
  9. Całość dania zawiera 425 kalorii, 49g białka, 8g węglowodanów i 21g tłuszczu.
Pierś z kurczaka w sosie koreańskim

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z kurczaka w sosie koreańskim, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up