Mielone z pieczarkami i serem

Przepis na mielone z pieczarkami i serem to proste danie, które łączy smak mięsa mielonego z podsmażonymi pieczarkami i roztopionym serem. Wystarczy podsmażyć mięso mielone, dodać pokrojone pieczarki i chwilę dusić razem, a następnie posypać startym serem i zapiec w piekarniku. Danie jest pyszne i sycące, idealne na obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić około pół kilograma pieczarek w kosteczkę.
  2. Pokroić dużą cebulę w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulkę.
  4. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż będą ładnie przyrumienione.
  5. Doprawić pieczarki solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i dusić jeszcze chwilę
  6. W misce wymieszać 600g mięsa wieprzowego i 600g mięsa wołowego.
  7. Dodać słodką mieloną paprykę, pieprz, granulowany czosnek, sól, posiekaną natkę pietruszki, jajka i świeży czosnek.
  8. Wyrabiać mięso na gładką masę.
  9. Podzielić mięso na porcje, spłaszczyć każdą na prostokąt.
  10. Posmarować musztardą, ułożyć kawałek boczku wędzonego, pieczarki i zwinąć jak roladki.
  11. Obsmażyć każdą roladkę na patelni z obu stron.
  12. Przenieść zrazy do rondelka, dolać odrobinę wody, przykryć i dusić przez 15-20 minut.
  13. Rozrobić łyżkę mąki pszennej z wodą, zagęścić sosem zrazy.
  14. Podlać sosem zrazy.
  15. Gotowe danie podawać, skropione sosem
Mielone z pieczarkami i serem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Mielone z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up