Spaghetti z klopsikami po włosku - pyszny i sycący obiad

Spaghetti z klopsikami po włosku to rewelacyjna propozycja na pyszny i sycący obiad. Klasyczne włoskie smaki połączone z aromatycznymi klopsikami sprawią, że danie to przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Doskonałe połączenie makaronu z mięsnymi klopsikami i aromatycznym sosem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosty w przygotowaniu przepis, który zaskoczy swoją wyjątkową kompozycją smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw, w misce, rozdrobnij kawałki chleba na średniej wielkości kawałki
- Dodaj do chleba natkę pietruszki oraz pokrojone pomidory suszone
- W osobnej misce, połącz mięso mielone (mięso wołowe i wieprzowe) z włoską kiełbasą pikantną, pokrojonym czosnkiem, skrojoną cebulą, startym parmezanem, jajkiem, solą, pieprzem i maślanką
- Wykorzystując łyżkę do lodów, formuj klopsiki i układaj je na tacy
- Następnie, w rondlu, przygotuj sos pomidorowy
- Na patelni rozgrzej oliwę ziołową i smaż klopsiki na złoty kolor, delikatnie je obracając
- Gdy klopsiki są gotowe, delikatnie dodawaj je do sosu pomidorowego i dusz przez około 30-40 minut, aby wszystkie smaki się połączyły i że mięso w środku jest dobrze ugotowane.
- Podanie:
- Gotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W osobnej patelni, na maśle, podsmaż spaghetti, dodaj odrobinę sosu pomidorowego, parmezan, oregano oraz dodatkowo masło wymieszaj wszystkie składniki.
- W dużej misce lub na talerzu, ułóż porcję spaghetti, wyjmij klopsiki z sosu i ustaw je na cieście
- Posyp parmezanem i posiekana świeżą bazylią do dekoracji.
- Gotowe danie możesz skropić oliwą ziołową i lekko doprawić pieprzem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Spaghetti z klopsikami po włosku - pyszny i sycący obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również