Tarta z pieczarkami i szpinakiem

Tarta z pieczarkami i szpinakiem to aromatyczne danie, idealne na obiad lub kolację. Delikatne pieczarki i świeży szpinak w połączeniu z kremowym serem i chrupiącym ciastem tworzą wyjątkowy smak. Przygotowanie tego dania jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyci każdego amatora tarty. Doskonała propozycja dla miłośników warzyw!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki na kruche ciasto: mąkę, zimne masło, żółtko i śmietanę
  2. Uformuj ciasto w kulkę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
  3. W międzyczasie przygotuj farsz: pokrój fetę w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę z oliwek, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut aż woda lekko odparuje
  6. Dodaj pokrojoną fetę, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut, aż farsz zgęstnieje.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy 22-23 cm.
  8. Delikatnie nakłuj ciasto widelcem i podpiecz je około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Po upieczeniu spodu, wyłóż na niego przygotowany farsz
  10. Wstaw tartę do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
  11. Po upieczeniu, wyjmij tartę z piekarnika i podaj
Tarta z pieczarkami i szpinakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tarta z pieczarkami i szpinakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up