Tort cytrynowy z mascarpone i lemon curd

Tort cytrynowy z mascarpone i lemon curd to pyszny i orzeźwiający deser, który zachwyci każdego miłośnika cytrynowego smaku. Delikatne biszkopty nasączone cytrynowym syropem są warstwowane z kremowym mascarpone i intensywnym lemon curd, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Doskonały wybór na letnie przyjęcia lub rodzinne spotkania.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: biszkopt, mascarpone, lemon curd, śmietanę kremówkę, cukier, sok i skórkę z cytryny.
- Przygotuj tortownicę, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury.
- Przygotuj krem: połącz mascarpone z lemon curd, dodaj sok i skórkę z cytryny, cukier oraz ubitą śmietanę.
- Pokrój biszkopt na 2 lub 3 blaty.
- Na spodzie tortownicy ułóż pierwszy blat biszkoptowy.
- Nałóż część przygotowanego kremu.
- Powtórz warstwę biszkoptu i kremu.
- Jeśli zrobiłeś 3 blaty, zakończ na wierzchu ostatnim blatem biszkoptowym.
- Schłódź tort w lodówce przez kilka godzin.
- Wyciągnij tort z lodówki, udekoruj go dodatkową warstwą kremu, plasterkami cytryny, lub innymi ulubionymi dodatkami.
- Tort cytrynowy z mascarpone i lemon curd jest gotowy do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Tort cytrynowy z mascarpone i lemon curd, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również