Udka pieczone z warzywami i ryżem

Udka pieczone z warzywami i ryżem to sycące danie pełne aromatycznych przypraw, które świetnie komponują się ze smażonymi warzywami i puszystym ryżem. Prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielu składników, idealny na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj 8 pałek z kurczaka.
- W misce, wymieszaj łyżkę słodkiej papryki, łyżkę soli, pół łyżeczki pieprzu i 2 łyżki oleju.
- Pokryj każdą pałkę z kurczaka przygotowaną mieszanką przypraw.
- Odstaw mięso do lodówki na minimum godzinę lub idealnie na całą noc.
- Przygotuj zalewę: w rondlu wymieszaj 2,5 szklanki ciepłej wody, 100 g koncentratu pomidorowego, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli i około 50 g masła
- Przygotuj naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia.
- Na dnie naczynia ułóż szklankę ryżu.
- Na ryż ułóż przyprawione pałki z kurczaka.
- Posyp warzywami (pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej, jedną małą cebulą lub inne ulubione warzywa).
- Wlej wcześniej przygotowaną zalewę.
- Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez około 75 minut, aż mięso będzie miękkie, a ryż wchłonie wodę.
- Podawaj i enjoy!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Udka pieczone z warzywami i ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również