Udka pieczone z warzywami i ryżem

Udka pieczone z warzywami i ryżem to sycące danie pełne aromatycznych przypraw, które świetnie komponują się ze smażonymi warzywami i puszystym ryżem. Prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielu składników, idealny na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj 8 pałek z kurczaka.
  2. W misce, wymieszaj łyżkę słodkiej papryki, łyżkę soli, pół łyżeczki pieprzu i 2 łyżki oleju.
  3. Pokryj każdą pałkę z kurczaka przygotowaną mieszanką przypraw.
  4. Odstaw mięso do lodówki na minimum godzinę lub idealnie na całą noc.
  5. Przygotuj zalewę: w rondlu wymieszaj 2,5 szklanki ciepłej wody, 100 g koncentratu pomidorowego, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli i około 50 g masła
  6. Przygotuj naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia.
  7. Na dnie naczynia ułóż szklankę ryżu.
  8. Na ryż ułóż przyprawione pałki z kurczaka.
  9. Posyp warzywami (pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej, jedną małą cebulą lub inne ulubione warzywa).
  10. Wlej wcześniej przygotowaną zalewę.
  11. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  12. Piecz przez około 75 minut, aż mięso będzie miękkie, a ryż wchłonie wodę.
  13. Podawaj i enjoy!
Udka pieczone z warzywami i ryżem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Udka pieczone z warzywami i ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up