Wątróbka wieprzowa w sosie pomidorowym - przepis

Wątróbka wieprzowa w sosie pomidorowym to danie charakteryzujące się intensywnym smakiem i aromatem. Wątróbka jest duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół, co nadaje potrawie wyjątkowy smak. Danie idealnie sprawdzi się jako obiad podane z makaronem lub ryżem. Proste w wykonaniu, a jednocześnie wyjątkowo smaczne i pożywne.
Składniki
Przygotowanie
- Umyj wątróbkę wieprzową.
- Kroj wątróbkę na cienkie plasterki pod skosem.
- Przygotuj składniki: masło klarowane, olej, pieprz, cebulę, jabłko, wino czerwone, ocet balsamiczny, rozmaryn, sól, pieprz, mąkę, wodę.
- Podsmaż cebulę na maśle klarowanym.
- Dodaj pokrojone jabłko, wino czerwone, ocet balsamiczny, rozmaryn, sól i pieprz.
- Podsmażaj składniki.
- Obtocz plasterki wątróbki w mące i smaż na patelni.
- Najpierw obsmaż wątróbkę delikatnie z obu stron.
- Dodaj podsmażoną cebulę i pozostałe składniki do wątróbki.
- Dus wątróbkę z dodatkami przez 15-20 minut.
- Sprawdź sos pod względem smaku i dopraw solą oraz pieprzem.
- Podawaj wątróbkę z sosem, ziemniakami i surówką.
- Pozostaw potrawę do przestygnięcia przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Wątróbka wieprzowa w sosie pomidorowym - przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również