Papier ryżowy z kurczakiem

Papier ryżowy z kurczakiem to smaczne i lekkie danie, które zachwyci miłośników kuchni azjatyckiej. Chrunchający kurczak zawinięty w delikatny papier ryżowy tworzy pyszną kombinację smaków i tekstur. Idealne danie na letnie dni, które sprawi, że poczujesz się jak w orientalnej restauracji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Poszatkować czosnek i imbir.
  2. Poszatkować miętę i pietruszkę.
  3. Obrać i drobno posiekać kawałek imbiru na koniec.
  4. Obrać i pokroić marchewki na drobne słupki.
  5. Zalać suszone grzyby wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut.
  6. Gotować makaron ryżowy w wrzącej wodzie, odcedzić i pokroić.
  7. Obrać i posiekać drobno grzyby mun.
  8. Rozgrzać patelnię z olejem z ryżu.
  9. Przesmażyć czosnek i imbir, następnie dodać mięso i podsmażać.
  10. Dodać marchewkę do mięsa, podsmażyć.
  11. Dodać sos sojowy i sos rybny, podsmażyć.
  12. Przełożyć mięso z marchewką do miski i dodać resztę składników (zioła, jajko).
  13. Przygotować miseczkę z letnią wodą do namaczania papierków ryżowych.
  14. Namoczyć papier ryżowy na 2 sekundy w wodzie, po czym nadziewać farszem.
  15. Zawijać sajgonki i kłaść na posypane mąką ryżową desce.
  16. Rozgrzać olej w woku i smażyć sajgonki na złocisty kolor.
  17. Osączyć sajgonki na ręczniku papierowym.
  18. Podawać z sosem słodko-chili.
  19. Gotowe sajgonki są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, idealne jako przekąska lub danie główne.
Papier ryżowy z kurczakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Papier ryżowy z kurczakiem, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up