Sałatka z kurkumą z ogórków

Sałatka z kurkumą z ogórków to lekka i orzeźwiająca potrawa, doskonała na letnie dni. Łączy w sobie świeże ogórki, aromatyczny koperek oraz intensywny smak kurkumy. Dzięki prostocie wykonania i bogactwu smaków, ta sałatka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowego jedzenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj ogórki, obierz je i pokrój w plastry w poprzek.
  2. Pokrój warzywa (paprykę, cebulę, czosnek, marchewkę) na odpowiednie kawałki (paprykę w paseczki, cebulę w pół plastry, czosnek drobno, marchewkę w plasterki).
  3. Umieść wszystkie pokrojone warzywa w dużej misce.
  4. Dodaj przyprawy: 2 łyżki soli do przetworów, szklankę octu, szklankę cukru, szklankę wody, ziarna ziela angielskiego, pieprz, gorczycę oraz dużą łyżkę kurkumy
  5. Pozostaw warzywa z przyprawami na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby dobrze się przegryzły.
  6. Po kilku godzinach lub następnego dnia, nakładaj warzywa z przyprawami do słoików.
  7. Przygotuj słoiki do pasteryzacji, umieść na dnie garnka ścierkę, ułóż słoiki i zalej je wodą.
  8. Pasteryzuj słoiki przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody.
  9. Wyjmij słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Po ostygnięciu, dokręć wieczka na słoikach
  11. Oprócz zaleconych przypraw, można dodać dodatkowe wg uznania
Sałatka z kurkumą z ogórków

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z kurkumą z ogórków, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up