Sałatka z makaronem orzo i tuńczykiem

Sałatka z makaronem orzo i tuńczykiem to lekka i smaczna propozycja da się na obiad lub kolację. Połączenie orzo z kawałkami tuńczyka, pomidorami koktajlowymi, ogórkiem oraz cebulą w delikatnym sosie winegret sprawia, że danie to idealnie nadaje się na letnie dni. Dodatek świeżej rukoli i posiekanej natki pietruszki podkreśla smak potrawy, stanowiąc doskonałe połączenie świeżości i intensywności smaków.Gotowa w zaledwie kilkanaście minut, ta sałatka z pewnością zostanie doceniona przez wszystkich amatorów zdrowych i smacznych dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. W jednej miseczce przygotować sos przez wymieszanie 2 łyżek majonezu, 1 łyżki jogurtu naturalnego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku oraz szczypty soli i pieprzu.
  2. W dużej misce połączyć 150 g ugotowanego makaronu orzo, 1 puszkę tuńczyka (może być w oleju lub w sosie własnym), 1 puszkę kukurydzy konserwowej oraz połowę pęczka posiekanego drobno szczypiorku.
  3. Dodać przygotowany sos do sałatki.
  4. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki do połączenia smaków i składników.
  5. Sałatkę można od razu podawać
Sałatka z makaronem orzo i tuńczykiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z makaronem orzo i tuńczykiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up