Sernik z musem z orzechów włoskich

Sernik z musem z orzechów włoskich to pyszne połączenie klasycznego sernika z dodatkiem gładkiego musu z delikatnych orzechów włoskich. Ta wspaniała kombinacja smaków i tekstur sprawia, że sernik staje się jeszcze bardziej aromatyczny i niezwykle smaczny. To idealny deser dla miłośników orzechów i łasuchów sernikowych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy 600 g mąki pszennej, dodajemy 2 łyżeczki sody, pół szklanki cukru, 2 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 200 g masła, 2 całe jajka oraz 2 żółtka
  2. Każdą część ciasta pieczemy osobno w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni.
  3. Przygotowujemy orzechy włoskie: na patelni rozpuszczamy 85 g masła, dodajemy 2 łyżki miodu oraz łyżkę cukru
  4. Wykładamy orzechy na ostatni blat ciasta i pieczemy kolejne 13 minut.
  5. Przygotowujemy budyń: w garnku podgrzewamy 500 ml mleka z 6 łyżkami cukru
  6. Ucieramy 130 g masła w temperaturze pokojowej, dodajemy przestudzony budyń partiami i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.
  7. Układamy pierwszy blat ciasta w blaszce, smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugim blatem ciasta, następnie rozsmarowujemy masę budyniową.
  8. Na wierzch kładziemy blat upieczonego ciasta z orzechami i wkładamy ciasto do lodówki
Sernik z musem z orzechów włoskich

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik z musem z orzechów włoskich, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up