Zupa z kalarepy - kwestia smaku

Zupa z kalarepy to prosta i wyjątkowo aromatyczna potrawa, która zachwyca nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także lekkością i zdrowymi składnikami. Kalarepa, bogata w witaminy i minerały, nadaje zupie delikatnego, słodkawego smaku, który idealnie komponuje się z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. To doskonała propozycja dla miłośników kuchni wegetariańskiej oraz wszystkich poszukujących nowych smakowych doznań.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: kalarepkę, cebulę, masło, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, bulion warzywny lub mięsny, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i ewentualnie śmietankę.
- Pokrój marchewkę, pietruszkę i ziemniaki w kostkę.
- Wrzuć warzywa do garnka i zalej bulionem.
- Dodaj kilka kul ziele angielskiej i liście laurowe
- W drugim garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż ją aż zeszkli się.
- Potnij kalarepkę na grubych oczkach i dodaj do podsmażonej cebuli
- Gdy warzywa w garnku z bulionem będą gotować się przez 15 minut, dodaj podsmażoną kalarepkę
- Dopraw zupę solą, pieprzem i ewentualnie dodaj śmietankę.
- Posyp zupę posiekanym koperkiem lub natką pietruszki przed podaniem.
- Podawaj gorącą i ciesz się smakiem!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Zupa z kalarepy - kwestia smaku, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również