Sałatka Cezar z sosem musztardowo-miodowym

Sałatka Cezar z sosem musztardowo-miodowym to klasyczna i aromatyczna kompozycja, w której chrupiąca sałata rzymska, smażone kawałki kurczaka, prażone grzanki i płatki parmezanu są uzupełnione delikatnym i wyrazistym sosem musztardowo-miodowym. To idealne połączenie smaków i tekstur, które zachwyci podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zamarynowanie pierś z kurczaka w oliwie, soli i pieprzu, a następnie grillowanie na patelni.
  2. W dwóch miseczkach przygotowanie sosu:
  3. Pierwszy sos: do miski z majonezem dodanie żółtek, musztardy, octu winnego, oliwy, soli i pieprzu, mieszanie do uzyskania gładkiego majonezu.
  4. Drugi sos: do miski z majonezem dodać pokrojony drobno czosnek, filety anchois, olej z anchois, natkę pietruszki, sok z cytryny, starty ser parmezan, wino, sól i pieprz, wymieszać.
  5. Upieczenie kurczaka w piekarniku do zarumienienia.
  6. Przekrojenie kurczaka na plastry.
  7. Usmażenie grzanek na patelni z dodatkiem odrobinie oliwy.
  8. Podanie sałatki cezar na talerzach: ułożenie kurczaka, grzanek, pomidorków koktajlowych, natki pietruszki i sosu.
  9. Posypanie startym serem parmezanem na wierzch sałatki.
  10. Podanie sałatki ze zrobionymi dwoma sosami i pozwolenie gościom wybrać lepszy.
  11. Testowanie i ocenianie sałatki przez gości.
  12. Zachęcenie gości do komentowania, subskrybowania i podawania sugestii na przyszłość.
Sałatka Cezar z sosem musztardowo-miodowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka Cezar z sosem musztardowo-miodowym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up